U bent hier

Amberboom

Liquidambar styraciflua

Basisinfo

  • boom boom
  • Snoeien weinig of niet, november - maart
  • Zon halfschaduw, zon
  • Bloeiperiode april - mei
  • Water droog, normaal
  • Hoogte 10 - 15 m

Uitzicht

De amberboom is een middelgrote, bladverliezende loofboom die 10 tot 15 m hoog uitgroeit. Het blad is donkergroen glanzend, esdoornachtig, met vroeg in de herfst schitterende verkleuring van rood, geel tot diep purperpaars.

De bloei is in april - mei met geelgroene onopvallende, bolvormige groepen bloemen. Vanaf september verschijnen de stekelige doosvruchten aan lange stelen.

amberboom

Amberboom, waar planten

Plant de amberboom op een zonnige plaats in de tuin. Hij verkiest een neutrale tot zure grond en een normale bodemvochtigheid. 

Cultivars (soorten)

De amberboom is een prachtige soort met een wonderlijke herfstverkleuring. Hij verdraagt verharding goed maar is niet geschikt om aan te planten in smalle straten en kleine tuinen. De cultivar Liquidambar styraciflua 'Gum Ball' biedt daarom een goed alternatief voor de aanplant in kleinere tuinen. Deze variëteit is traag groeiend en wordt maximaal 4 m hoog. De 'Gum Ball' vormt een zeer compacte, dichte kroon die geen tot weinig snoei vereist.

amberboom

Verzorging

Vereist nauwelijks snoei, enige vormsnoei kan tussen november en maart.

Dit wist je nog niet:

De Latijnse benaming 'Liquidambar' is afgeleid van 'liquidus' en 'ambar' wat staat voor vloeibare gom. De amberboom is al lange tijd in de geschiedenis gekend voor zijn geurende gom die de bladeren van de boom afscheiden bij warmte, deze rode gom kan ook uit de stam worden afgetapt.