U bent hier

Amaryllis

Hippeastrum sp.

Basisinfo

  • Kamerplant Kamerplant
  • Zon halfschaduw
  • Bloemen

    trompetvorm

  • Hoogte 30 - 50 cm

Uitzicht

Uit een knol komt een holle stengel, waaruit zich een gestileerde knop vormt die zich openvouwt tot een spectaculaire bloem met trompetvorm: de…Hippeastrum. Die sprekend op Amaryllis lijkt en vaak ook zo wordt genoemd, alsof het om twee namen voor dezelfde plant gaat.

Wat in de volksmond Amaryllis wordt genoemd, is in feite Hippeastrum, een lid van de Narcis familie. Het gaat hier om een echte seizoensbloem die merendeels wordt aangeboden in de maanden waar de R in voorkomt: september tot en met april.

amaryllis

Amaryllis, waar plaatsen

Plaats de amaryllis op een zonnige plaats zonder direct zonlicht. Dit kan de vensterbank zijn die gecentreerd staat op het oosten of het westen of 4 m voor een zuid raam. 

amaryllis

Verzorging

Geef de amaryllis 1 x per week water, bemesten is niet nodig.

Dit wist je nog niet:

Hippeastrum komt van oorsprong uit Zuid- en Midden Amerika en het Caribische Gebied en is een typische winterbloeier, dit in tegenstelling tot haar kloon, Zuid-Afrikaanse Amaryllis, die een zomerbloeier is.

In 1840 kwam Hippeastrum vanuit Chili naar Europa. Traditioneel werd de plant rond Kerstmis aangevoerd; door de sprekende rode kleur is het dan ook een typisch kerstproduct. De andere kleuren zijn vooral gewild in de maanden daarvoor en daarna.