Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijverplanten

Een vijver is een zegen voor de biodiversiteit. Vogels en zoogdiertjes komen er drinken, kikkers en insecten leggen er hun eitjes in, libellen jagen er op muggenā€¦ Kortom, een vijver zorgt voor leven in de brouwerij! Ideaal is een vijver die voor een derde bedekt of beplant is. Ga voor voldoende variatie en combineer de verschillende soorten vijverplanten. Zo kan je het onderhoud van de vijver beperken.

Moeras- en oeverplanten

Moeras- en oeverplanten staan net over de vijverrand, in het moerasgedeelte of de natte oever. Ze zorgen voor een mooie overgang tussen de rand van je vijver en de rest van de tuin. Enkele aanraders:Ā 

  • Kalmoes: ook wel zwanenbrood genoemd. Dit is een winterharde moerasplant die tot 20 cm diep en 80 cm hoog groeit.Ā Ā 
  • Snoeikruid: deze plant heeft langwerpigeĀ bladeren en bloeit met aren in de late zomer en herfst. Afhankelijk van de cultivar bloeit snoeikruid met paarse, roze, witte, ... bloemen.
  • Lidodde:Ā kenmerkendeĀ bruine sigarenbloemen en een lang, grasachtig blad. Plant ze in een gesloten bak om het woekeren tegen te gaan.

Waterplanten

Waterplanten of hydrofyten wortelen in de vijveraarde. Deze vijverplanten stelen de show met hun drijvende bladeren en bloemen. Een waterplant is niet alleen mooi, maar ook nuttig. Hij zorgt voor schaduw en voorziet een schuilplaats voor allerlei beestjes. Het meest bekend zijn de lelieachtigen zoals de waterlelie. Dit is dan ook een van de waterplanten die wij aanraden.Ā 

  • Waterlelie: dit is een van de meest populaire vijverplanten omwille van hun prachtige bloemen. De spitse ofĀ afgerondeĀ bloembladenĀ zijn te vinden in verschillende kleuren zoals roze,Ā rood, wit, violet ofĀ geel. Tip: behandel de jonge planten met voorzichtigheid want ze kunnen kwetsbaar zijn. Laat ze bij het planten ook niet meteen in het diepe water zakken. Laat de plant elke week aan iets dieper water wennen.
  • Watergentiaan: deze waterplant lijkt op de waterlelie maar er zijn enkele duidelijke verschillen. De bloemen, meestal geel maar soms wit, hebben duidelijke gekartelde kroonbladeren. Opvallend: het zijn eendagsbloemen. Na een dag trekt deze plant terug in het water, maar stuurt hij ook nieuwe knoppen naar boven. De watergentiaan bloeit in de zomer, van juli tot augustus.
  • Lotus: een bloem met religieuze betekenis en symboliek in het hindoeĆÆsme en boeddhisme. Deze bloem groeit (bijna) niet in Europa maar omwille van zijn schoonheid mocht deze toch niet in het rijtje ontbreken.
  • Gele plomp: familie van de waterlelie. Een plant met vijf Ć  6 kelkbladen en een gele bloem.Ā 

Zuurstofplanten

Zuurstofplanten zijn onmisbaar voor een gezonde vijver. De meeste zijn ondergedoken waterplanten. Dit type vijverplanten zorgt voor zuurstof in het water en verhindert de groei van algen. De volgende zuurstofplanten zijn uitstekende planten om mee te beginnen: 

  • Fonteinkruid: bloeit van juni tot september en heeft geelgroene tot groenbruine kleine aren die boven het water uitsteken. Er bestaan verschillende soorten fonteinkruid zoals glanzend, drijvend, dichtbladig, ... Een of ander fonteinkruid is onmisbaar als zuurstofplant in de vijver.
  • Waterpest: groeit zeer snel. De blaadjes staan dicht op elkaar op een stengel die verschillende meter lang kan worden.
  • Hoornblad: ook deze groeit snel. Hoornblad geeft veel zuurstof af en leeft van hetzelfde voedsel als algen. Deze zuurstofplant is gevorkt en bestaat uit veel dunne "naalden"
     

Drijfplanten

Drijfplanten vragen weinig onderhoud. Deze drijvende waterplanten hangen met hun wortels in het water en nemen daaruit voedingsstoffen op.