Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe moet je planten in een bloembak?

Tuinieren in potten en kuipen is een beetje zoals koken. Elke tuinliefhebber heeft na verloop van tijd zijn eigen recept. Gelukkig zijn er een aantal basisregels waarmee je in een handomdraai prachtige potten en kuipen creƫert.

Welke bloembak kan je gebruiken?

Er bestaan bloembakken in verschillende soorten materiaal: terracotta, plastic, fiberglas, gietijzer, lood, natuursteen, hardhout en beton. De ene bloembak is niet beter dan de andere. De keuze van het materiaal hangt af van de stijl die je graag ziet of van de look en feel van je terras en balkon.

Weet je niet wat kiezen? Geen nood. Wij geven je een aantal tips zodat je snel tevreden bent met de invulling van jouw tuin, terras of balkon. Daarnaast krijg je ook een aantal tips om je plant goed te verzorgen.

  • Hou je van een verweerde look? Kies dan voor terracotta, cement of beton. Deze krijgen al gauw een mooie patina van mossen, algen en zouten.
  • Denk ook eens aan oude gebruiksvoorwerpen: emmers, gieters en schalen zijn goedkope en originele containers.
  • Elke pot moet voorzien zijn van drainagegaten (min. een vinger en max. een duim breed) en op blokjes geplaatst worden. Zo kan het overtollige water goed wegvloeien.
  • Plant vaste planten in potten met schuine wanden zonder kromming of inwendige oneffenheden. Zo voorkom je beschadiging van de kluit bij verpotting.

Welke potgrond kan je gebruiken?

Kies een aangepaste potgrond. Als de potgrond niet de voedingsstoffen en mineralen bevat die de plant nodig heeft, dan zal de plant gebreksverschijnselen vertonen en minder immuun zijn tegen ziektes.

Hoe vaak moet je een bloembak bemesten?

Mest potten en kuipen tijdig bij met gecoate meststoffen of vloeimest. Na een week of zes is de potgrond in een bloembak of pot immers uitgeput. Tot eind augustus mag je vloeimest in de gewone mest toevoegen. Daarna kies je best voor plantenvoeding met een hoog fosforgehalte om de bloei te bevorderen.

Hoe pot je nieuwe plantjes?

  1. Maak voor je begint te planten de potten en bakken schoon met zuiver water.
  2. Kijk of de drainagegaten helemaal vrij zijn. Leg een potscherf over elk gat of leg een vingerdik laagje gepofte kleikorrels.
  3. Breng eerst een laagje potgrond aan.
  4. Klop de jonge plantjes uit de potjes zonder de kluit te beschadigen. Zet ze op het eerste laagje potgrond.
  5. Vul de bloembak met potgrond en druk goed aan. Zorg dat er bovenaan een gietrand van 2 cm overblijft.
  6. Geef overvloedig water. Indien nodig kan je de potgrond nog wat aanvullen.