Overslaan en naar de inhoud gaan

Camelia, een spectaculaire groenblijvende heester

Als er Ć©Ć©n spectaculaire vroege bloeier is, dan is het wel de Camellia japonica (camelia). Soorten zijn er genoeg: rode, roze, witte, maar ook tweekleurige varianten van de camelia. En mooi meegenomen: deze groenblijvende heester verliest in de winter haar blad niet.

Waar en wanneer kan je een camelia planten?

Planten die in pot gekweekt zijn, kan je het hele jaar door planten: als het maar niet vriest en de grond niet bevroren is. Cameliaā€™s verkiezen een zure bodem en houden van een beschut plekje.

Plant een camelia nooit op het oosten: de bladeren drogen uit van de winterse ochtendzon. Een plek op het zuiden of westen is beter. Op een beschut plekje geniet je al vanaf eind februari van de schitterende bloei.

Image
Camellia japonica Mrs Tingley
Image
Witte Camelia
Image
Camellia Japonica jury yellow

Verzorging camelia: zo geniet je extralang

Staat je camelia in bloei? Schud er dan elke dag eens aan. Dan vallen de bruine, verwelkte bloemen af en ontsieren ze niet langer de plant. Zorg dat je camelia nooit uitdroogt. Geef geen mest en zo weinig mogelijk water tussen mei en september, dat verstoort de knopvorming. Een camelia snoeien is niet nodig.

Water tegen ongedierte

De camelia vindt het fijn als je haar blad besproeit. Dat doe je het best ā€™s avonds. Zo voorkom je dat je plant wordt aangetast door spint, witte vlieg of bladluis. Zijn je planten al aangetast? Dan kan enkele avonden na elkaar overvloedig besproeien al het ongedierte verhelpen.

Hoe beschermen tegen vorst?

Voor struiken die enkele jaren buiten staan is een gemiddelde winter geen probleem, maar plant ze beschut om vorstschade te voorkomen. De bovenste wortels zijn wel gevoelig voor vorst, omdat ze heel oppervlakkig groeien. Een dikke laag bladeren aanbrengen in de herfst geeft voldoende bescherming tegen de vrieskou.