Overslaan en naar de inhoud gaan

Klimrozen

Rozen bestaan in allerlei maten, kleuren en vormen. Je kan er ook alle kanten mee op. Ze fleuren niet alleen je huiskamer op als snijbloem, ook in de tuin stralen ze. Naast de gekende struikrozen staan ook klimrozen prachtig in de tuin. Ontdek de verschillende soorten klimrozen en hoe je ze moet planten.

Welke soorten klimrozen zijn er?

  • Grootbloemige klimrozen hebben meestal stijve takken en zijn vaak geurend en doorbloeiend. Aanraders zijn 'Eden Rose' (roze met wit), 'Red Flame' (dieprood) en 'Golden Gate' (goudgeel).
  • Kleinbloemige klimrozen hebben soepele takken, zijn doorbloeiend en makkelijk te leiden. Aanraders zijn 'Golden Glory' (geel), 'Guirlande dā€™Amour' (wit) en 'Rambling Rosie' (rood met wit).
  • Oude klimrozen zijn niet herbloeiend, maar toch waardevol. Aanraders zijn 'Constance Spry' (roze), 'New Dawn' (zachtroos) en 'Ghislaine de Feligonde' (gelig wit).
  • Liaanrozen kunnen een hoogte van 4 tot 10 meter bereiken. Ze bloeien eenmaal, groeien fors en geuren heerlijk. Aanraders zijn 'Bobby James' (wit), 'Mermaid' (geel) en 'Violette Rambler' (fluweelviolet). Worden ook wel ramblers genoemd.

Hoe een klimrozen planten?

De beste planttijd voor rozen is begin november. De wortels kunnen zich nog voor de vorst goed vastzetten in de grond en zich verder ontwikkelen. Ook in het voorjaar kan je planten. Let er op dat het niet vriest.

Welke soorten klimrozen kan je tegen een muur laten groeien?

Kies een soort die ongevoelig is voor meeldauw. Bind de takken vast aan een hekwerk of aan draden die op 10 cm afstand van de muur zijn gespannen. Dan staan ze luchtig genoeg om vlot te gedijen.

Hoe klimrozen snoeien?

Eenmalig bloeiende klimrozen moet je na de bloei insnoeien tot op de stevige jonge scheuten. Zo bloeit de plant het volgende jaar nog veel spectaculairder.

Als je van doorbloeiende klimrozelaars de verwelkte bloemtrossen wegsnoeit, zullen er meer bloemen verschijnen. Neem begin maart de oude takken weg, dan zal de struik zich steeds verjongen.

De jonge scheuten buig je waaiervormig uit en bind je aan de steun vast. Uitgebogen rozenranken bloeien het uitbundigst. Bind de ranken losjes aan de steun door met binddraad een lus te maken, zodat de draad de rank niet afsnoert wanneer hij dikker wordt.