Overslaan en naar de inhoud gaan

Bladverliezende hagen

Bladverliezende hagen zorgen voor een natuurlijkere afscheiding. Bovendien filteren ze rukwinden en zwakken ze de windsnelheid af. Redenen genoeg dus om zo'n haag in jouw tuin te planten. Ontdek de toppers onder de bladverliezende hagen, hoe je ze moet planten en snoeien.

Haagbeuk

Carpinus betulus of haagbeuk is een klassieker die dichtgroeit met sterke takken. Enkele weetjes:

  • Haagbeuk groeit ook goed op zware kleigrond
  • In de herfst kleurt de haag opvallend geel
  • Na de eerste nachtvorst laat de haagbeuk de meeste bladeren vallen.
  • Deze haag verdraagt schaduw beter dan een beuk.
  • Haagbeuk kan zonder probleem diep terug gesnoeid worden.

Veldesdoorn

Acer campestre of veldesdoorn heeft frisse roodgroene uitlopers in voorjaar, mooie (oranje-gele) herfstverkleuring, verliest na de eerste vorst alle bladeren waardoor de takkenstructuur mooi tot zijn recht komt.

Beuk

Fagus (beuk) zit ergens tussen bladverliezend en groenblijvend. De haag houdt in de winter een fraai goudbruin, dor blad vast tot het nieuwe blad in het voorjaar verschijnt. Voordat het blad verdort, ontstaat een mooie herfstkleur. Deze haag groeit op alle gronden op voorwaarde dat deze goed draineren. Staand water is nefast.

Let bij de aankoop van beukenplanten op een goede vertakking tot onderaan! 

Een bladverliezende haag planten

Planten kan vanaf half oktober. Hagen die in het najaar geplant werden hebben een vol jaar groeivoorsprong op hagen die in de lente werden geplant. Ook in het voorjaar kan je planten. Opgelet: plant nooit bij te nat weer of vorst.

Een bladverliezende haag snoeien en verzorgen

Snoei onmiddellijk na het planten de langste takken voor de helft bij, zo kan de haag zich goed vertakken. Daarna is knippen ieder jaar mogelijk vanaf eind mei.