Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste hulp bij bomen planten: de 7 stappen tot succes

Lijsterbes, meidoorn, veldesdoorn of sierappel... stuk voor stuk bomen die je tuin nog meer karakter geven. Ze zorgen niet alleen voor schaduw en privacy, maar ook voor een gezonde en klimaatvriendelijke leefomgeving. November is het uitgelezen moment om je boom te planten. Hoe dat precies in zijn werk gaat, leggen we je uit in zeven simpele stappen. 

 

 

Vooronderzoek

Een boom planten is makkelijk. Belangrijk is wel dat je het juist aanpakt. Dat begint bij een doordachte keuze. Hoe groot is je tuin? Is het ter decoratie of moet het schaduw en privacy creëren? Wil je dat er vruchten of bloemen aan groeien? Mag de boom zijn bladeren verliezen? Als je deze vragen beantwoordt, ben je al goed op weg om de juiste boom te kiezen. Op groenvanbijons.be vind je tal van praktische tips om een boom te kiezen die past bij jouw tuin.

Aan de slag

Eenmaal je je keuze hebt gemaakt, kan je aan de slag. Het najaar is hiervoor het uitgelezen moment: de grond is nog relatief warm en vochtig waardoor de boom zich rustig kan aanpassen aan de omgeving.
 

Stap 1

Beslis waar je je boom wil plaatsen. Voorzie op de gewenste plek een cirkel met een diameter van zo’n 90 centimeter.

 

Let wel op. Wanneer je een boom plant, dien je rekening te houden met de wetgeving hierrond. Bomen die hoger dan 2 meter zijn, moeten op minimaal twee meter afstand geplant worden van de perceelgrens. Is je boom kleiner dan twee meter dan volstaat een halve meter.

Stap 2

Haal je schop boven en graaf een plantgat met een diepte van 60 à 70 centimeter . Indien je een boom met een wortelkluit hebt, zorg dan dat het plantgat in alle richtingen minstens 10 cm groter is dan de wortelkluit. Hou de uitgegraven aarde bij, want je hebt het later nodig om het gat weer op te vullen.

Stap 3

Mogelijks heeft jouw boom de eerste jaren een steuntje nodig. Sla bij het planten  alvast de steunstok  in de grond, zo zit die ongetwijfeld diep en stevig genoeg. Deze paal hoeft niet lang te zijn, één meter boven de grond is doorgaans voldoende. Bij bomen met een blote wortel volstaat één paal, zet deze op minstens 10 cm van de stam. Als je een boom met kluit kiest, ga je best voor drie steunpalen.

Stap 4

Het is belangrijk dat je de bodem van het plantgat nog wat loswoelt voor je de boom plant. Dit zorgt ervoor dat de wortels gemakkelijker verder kunnen wortelen in de originele aarde. Meng vervolgens de uitgegraven grond met grondverbetering en/of compost en eventueel waterbufferende gelkorrels. Die nemen vocht op wanneer de grond nat is, maar geven ook vocht af wanneer het nodig is.

Stap 5

Strooi een laag van de mengeling (de uitgegraven aarde en grondverbetering/compost) in het plantgat en zet hier je boom op. Hou hierbij rekening dat de wortels voldoende ruimte hebben. Het is belangrijk dat de bovenste wortels net onder de grond zitten , de wortelhals mag zelfs zo’n 2 tot 5 cm boven het grondoppervlak komen, zodat ze genoeg zuurstof krijgen.  

Stap 6

Vul het gat geleidelijk met de rest van je uitgegraven grond en grondverbetering. Duw de grond na elke laag rustig aan en controleer of de boom recht staat. Wanneer de put vol is, mag je nog eens zachtjes aandrukken met je voet.

Stap 7

Geef na het planten flink wat water. Het laat de grond nog beter aansluiten rond de wortels en stimuleert zo een snel en goed in groei komen.

Nazorg

Een goede start is van levensbelang. Plant je boom bij voorkeur in november, bij de start van het plantseizoen. De tweede zaterdag van november is het namelijk Nationale Boomplantdag: hét moment om je tuin op te fleuren met de boom die je al zo lang wou. 

Een jonge boom heeft nog onvoldoende wortels om zelf het nodige water op te nemen. Het is dus belangrijk om je boom vanaf dag één water te geven, vooral in het voorjaar bij het uitlopen van de nieuwe scheuten. In een droge periode voorzie je best twee gieters water per week. Je kan water geven via een speciale boomzak, een kuiltje rond de stam of drainagebuizen rond de wortels. Ook in de winter vragen bomen wat extra zorg: hark de bladeren steeds weg, voorzie organische mest of een mulchlaag van compost, snoei de beschadigde takken weg en controleer de boombanden. 

En tot slot: panikeer niet te snel als je denkt dat je boom niet zal overleven. De eerste blaadjes verschijnen pas volgend voorjaar. 
 

 
Boom geplant