Tuinen - Soorten tuinen

De strakke tuin

Een strakke tuin herken je aan de zuivere lijnen en de grote, groene vlakken met hier en daar een blikvanger. De stijl is sober met veel aandacht voor structuur en architectuur. Ook een kleine tuin kan strak zijn. Beperk je tot één plantenborder of geef je terras een strakke look met een leiboom en enkele moderne bloembakken.

Bomen

Leibomen zijn niet alleen mooi, maar ook functioneel. Ze zijn ideaal om ongewenste blikken buiten te houden of een lelijk uitzicht te verbergen. Bovendien zijn ze zeer geschikt voor een kleine tuin.
  • Lindes zoals de Tilia platyphyllos (zomerlinde) en Tilia cordata (winterlinde) hebben een mooi hartvormig blad.
Ook een solitaire boom is mooi in een strakke tuin.
  • Quercus ilex (steeneik) is een groenblijvende steeneik met opvallende bast.

Hagen

Hagen vormen het geraamte van de strakke tuin. Kies voor wintergroene varianten. Zo blijft de structuur van de tuin altijd zichtbaar.
  • Buxus is een wintergroene haagplant. Heel geschikt voor snoei. De cultivars van B. mycrophylla en B. sempervirens worden het meest gekweekt. Veel variatie in bladgrootte en -vormen.

Heesters

Clerodendrum trichotomum (kransenboom) bloeit in augustus en september. Grote, witte bloemschermen. In de herfst blauwe bessen in paarsrode kelken.

Plantenborders

Zet de planten in duidelijke groepen en laat ze niet door elkaar groeien. Zo blijft de border strak.
  • Siergrassen zoals Miscanthus (olifantengras) of Calamagrostis x acutiflora (struisriet) hebben een mooi bruin of bruingroen blad. Verkleurt tegen het eind van de zomer. Pennisetum (lampepoetsersgras) wordt tot 1 m hoog. Gekleurd herfstblad.
  • Liriope muscari (leliegras) is een wintergroene vaste plant. Bloeit in de nazomer met grote, meiklokjesachtige bloemen. Beschikbaar in paars, lichtblauw of wit.
  • Trycirtis (herfstorchidee) bloeit van het einde van de zomer tot diep in de herfst. Vaste plant met opvallende gevlekte bloemen en frisgroen blad.

Terras

  • Sedum ‘Matrona’ (hemelsleutel) bloeit vanaf augustus met grote, roze bloemschermen. Stengels en bladeren verkleuren in het najaar naar bruinrood. Kan ook in volle grond. Vaste plant.
  • Skimmia japonica is een wintergroene struik. Voorjaarsbloeier met geurende, witte of rozige bloemen. Kan ook in volle grond. ‘Rubella’ is een mannelijke vorm met rode bloemknoppen. ‘Nymans’ en ‘Scarlet Queen’ zijn vrouwelijke vormen met helrode bessen.

Klimmers

Parthenocissus (wilde wingerd) verkleurt in de herfst naar helrood en paars. P. tricuspidata heeft een drielobbig, glanzend, groen blad. P. quinquefolia heeft een vijftallig blad met gezaagde rand.
 
TIP: Een tuinaannemer kan je met raad en daad bijstaan bij de aanleg van je droomtuin. Je vindt er één in je buurt op www.tuinaannemer.be.
Terug naar zoekresultaten