Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo maak je van je woonkamer een urban jungle

Of je nu heimwee hebt naar je exotische vakantie of thuis een tropisch sfeertje wilt kweken, met wat goed gekozen tropische planten waan je je zo in verre oorden. Welcome to the jungle, baby!

Mini-ingreep, maxi-effect!

Maak een lichte hoek vrij en zet daar een deel van je exotische kamerplanten neer. Zo creëer je snel het betere veranda-in tropen-gevoel. Je hebt er niet eens een heel tuincentrum voor nodig: met één grote plant, wat middelmaatjes, iets aan de muur en wat kleine plantjes, creëer je snel een minijungle.

Weinig ruimte? Met een rieten matje, wat kamerplanten en een gezellig hardhouten bankje maak je op een paar vierkante meter je eigen paradijsje. Werk in de hoogte te werken  en te experimenteer met kamerplanten in verschillende kleuren groen.

Medinilla

Tussen sierlijk golvende bladeren groeien in hoge bogen vierkante stengels waar grote roze bellen aan komen. En als die opengaan, komt daar weer een tros dieproze bloemetjes uit. Er is dus altijd wat te beleven met Medinilla. Deze majestueuze woonplant staat het best op een zeer lichte plek, maar niet in de volle zon.

De plant geeft zelf aan hoe hij zich voelt: worden de bladeren en de knoppen donker tot zwart, dan is de kluit te nat en/of staat te plant te donker. Licht hangende bladeren en knoppen vragen juist om wat extra water. Wie snel bijstuurt, heeft er een schitterende woonplant aan die drie tot vijf maanden kan bloeien.

Gun deze prachtige woonplant een passende standplaats: omdat de bloemen laag hangen, komt Medinilla het best tot haar recht op een hoge plek.

Gloriosa

Groot, groen en transparant, met aan alle kanten kurkentrekkersliertjes die willen klimmen, in het wild tot wel twee meter hoog. En dan nog de beroemde bloemen: dieprood, knalroze of oranje met saffraangeel. Met lange meeldraden die haaks op de kroonbladen staan en zo lijken te zweven. ​Gloriosa is niet alleen prachtig om te zien, maar als lelieachtige knol die klimt bovendien een botanische curiositeit.

Om deze woonplant mooi te houden, helpt een standplaats in de ochtendzon, Daarnaast moet het gietwater weg kunnen vloeien: een voetbad tast de knol aan. Kies dus een hoge pot waarin de plant op een verhoginkje kan staan en laat de temperatuur niet onder de 16°C komen. Acht weken nadat de plant is uitgebloeid de grond helemaal laten uitdrogen. De plant sterft af, maar maakt nieuwe knollen aan. Op een koele, droge slaapkamer laten overwinteren. In april de nieuwe knollen uit de kluit halen en voorzichtig opnieuw planten. Daar groeit dan een prachtige nieuwe Gloriosa uit.

Anigozanthos

Uit een rozet van spitse, smalle groene bladeren groeien vertakte bladloze stengels. In het wild kunnen die wel twee meter worden, maar gekweekte Anigozanthos houdt een hanteerbaar formaat. Bovenaan de stelen groeien grillige buisjes in rood, geel, oranje of roze. Niet één is identiek aan de ander en de buisjes hebben ook nog eens haartjes, zodat ze er fluwelig uitzien. In elke buis zit een bloem die als een waaier met zes bloemblaadjes op de buis staat: apart, decoratief en zo oer als de droomtijd van de Aboriginals.

Als woestijnplant staat Anigozanthos graag op een warme, zonnige plek in poreuze aarde die af en toe wat mag uitdrogen: geef liever wat te weinig dan teveel water.

Monstera

De Monstera of gatenplant is een van de meest populaire kamerplanten van het moment. Met deze plant, die oorsponkelijk afkomstig is van de tropische regenwouden van Zuid-Amerika (van Mexico tot Panama), kan je op een makkelijke manier een jungle creëren. Zet er een aantal bij elkaar of combineer met andere groene kamerplanten zoals de graslelie.