Overslaan en naar de inhoud gaan

Trompetboom

Catalpa bignonioides

De trompetboom is een markante, vrij grote boom met een brede, ronde kroon en heel opvallende, grote bladeren. Hij heeft een weelderige zomerbloei en mooie peulen tot in de winter. De boom groeit breed uit, tot een heuse schaduwboom, op een korte stam.

Het blad is hartvormig, gaafrandig, tot wel 25 cm lang en verschijnt laat, in mei, aan de boom. In de herfst verkleurt het blad goudgeel en valt dan snel af. Als je het blad kneust, komt er een specifieke geur vrij.

Snoei je een trompetboom drastisch terug, dan krijg je het jaar erop des te grotere bladeren (tot wel 45 cm). De bloemen zijn 3 tot 4 cm groot, trompetvormig (vandaar de naam trompetboom) en de kleur is wit met oranje en paarse spikkels en lijntjes. De trompetbloemen staan samen in 25 cm grote, kegelvormige, opstaande pluimen.

Een bloeiende trompetboom valt op omdat hij heel erg weelderig bloeit, hartje zomer, op een moment dat de meeste andere bomen uitgebloeid zijn.

Eigenschappen

Kleur
wit
Type
boom
Grootte
1200
Bladeren
hartvormig, gaafrandig, 25 cm lang
Wanneer planten
mei
-
juni
Zon
halfschaduw
zon
Locatie
buiten
Snoeien
weinig of niet, februari
Bloem
trompetvormig, in opstaande pluimen
wit, oranje en paarse spikkels

 
Extra
vruchtdragend
winterhard
Ph
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Middelgrote boom die vraagt om een solitaire plek, in het zicht, maar uit de wind. Bijzonder fijne schaduwboom om onder te vertoeven. De trompetboom houdt niet van een plek met veel wind, daarvan geraken zijn bladeren beschadigd; er durven ook wel takken af te breken. Hij wortelt oppervlakkig, met vlezige wortels, maar verdraagt verharding.

Cultivars (Soorten)

De bolcatalpa ‘Nana’ is een bijzonder decoratieve boom voor de kleine tuin (3 tot 4 m hoog). De kruin is eerst bolvormig, en groeit later wat breder uit. In tegenstelling tot de gewone trompetboom bloeit hij niet. Wil je hem compact houden, dan moet je hem knotten. Knip elk jaar of om de 2 jaar in februari of maart alle takken tot 5 cm van de entplaats weg; ‘Aurea’ loopt in de lente uit met heel opvallend goudgeel blad, dat naar de zomer toe geelgroen kleurt. De bloemen zijn dezelfde als bij de gewone trompetboom; Catalpa x erubescens ‘Purpurea’ loopt in de lente uit met prachtig donkerpaars blad, dat in de zomer donkergroen kleurt.

Onderhoud

De trompetboom laat zich heel gemakkelijk snoeien. Dat doe je als hij te groot dreigt te worden, of om dode of beschadigde takken weg te halen. De beste periode is februari, wanneer het niet vriest.

Verder is het een sterke boom die zelden last heeft van ziektes; lokaal kan er wel eens verwelkingsziekte optreden.

Dit wist je nog niet:

De trompetboom is muggen en vliegen werend. 
Een bloeiende tak houdt prima in een vaas.

De schors, bladeren en zaden worden gebruikt voor medicinale toepassingen. 

De boom is een mooie bijenplant, d.w.z. dat veel wilde bijen, hommels en vlinders hun nectar en stuifmeel komen halen. 

Afbeelding