Overslaan en naar de inhoud gaan

Een eigen pluktuin? Zo begin je eraan.

Wat een heerlijk gevoel, om bloemen uit eigen tuin te kunnen plukken! Droom je van een pluktuin(tje)? Meer dan een paar vierkante meter en wat pakjes zaad heb je niet nodig. Zo begin je eraan. 
 

Met 5m² heb je al een heel fijn pluktuintje. Voeg wat extra meters bij voor dahlia’s, die hebben veel ruimte nodig. Kies een zonnige, windluwe plek; een stukje moestuin is ideaal. Of palm een strookje gazon in. Bedek in de herfst met karton, en 15 cm tuinresten, grasmaaisel, bladeren, oude potgrond… en je kunt in de lente al meteen van start. 

Zo gezaaid

Zelf zaaien is de goedkoopste manier om met een pluktuin te beginnen. Zaai liever een beetje van veel verschillende bloemen, dan veel van één soort; hoe meer variatie, hoe mooier je boeket. Zaai vanaf maart binnen voor. Verplant de zaailingen naar een afzonderlijk potje eens ze 5 cm groot zijn. Staan ze 10 cm hoog, verhuis ze dan overdag naar buiten, om sterker te worden. Houd ze binnen bij vorst! Tussen midden april en midden mei mogen ze de tuin in. 

Geef ze de ruimte

Controleer op de verpakking hoe breed de planten worden; de meeste eenjarigen hebben 20 tot 30 cm ruimte nodig. Hoe meer licht, hoe uitbundiger ze bloeien. Laat 30 cm tussen de rijen, voor het onderhoud. Strooi mulch tussen de plantjes, tegen het onkruid en het uitdrogen. Geef hoge zonnebloemen en dahlia’s een steun, en klimmers als reukerwtjes een klimrek. Dahlia’s plant je begin mei in de tuin, minstens 50 cm uit elkaar. Geef ze een apart bed, ze worden hoog en breed en gaan met veel licht lopen. Je plukt ervan tot de eerste vorst.  
 

Welke bloemen kiezen?

Kies bloemen die lang bloeien, met lange stelen, en die lang op vaas houden. Kijk ook naar de pluktijden! Als je een beetje spreidt, pluk je van april tot november. Plant zeker ook narcissen, tulpen en sieruien (Allium), dat zijn je allervroegste plukbloemen! 
 

  • Eenjarige toppers zijn cosmea (Cosmos), eenjarig ridderspoor (Consolida ajacis), flox (Phlox drummondii), gipskruid (Gypsophila), kattensnor (Cleome), korenbloem (Centaurea), leeuwenbekje (Antirrhinum), papaver, reukerwt (Lathyrus odoratus), siertabak (Nicotiana), zomeraster (Callistephus chinensis), zinnia, zonnebloem en zonnehoed (Rudbeckia hirta). 
  • Tweejarigen als Judaspenning (Lunaria annua), vingerhoedskruid (Digitalis), damastbloem (Hesperis matronalis), duizendschoon (Dianthus barbatus)… zaai je in de zomer, en plant je voor de winter uit. Ze bloeien als een van de vroegste in de lente. 
  • Voeg zeker ook schermbloemen zoals akkerscherm (Ammi), wilde peen (Daucus carota  ‘Dara’), venkel (Foeniculum vulgare), … toe. 
  • Excellente bloemen om te drogen zijn trommelstokjes (Craspedia globosa), strobloemen (Helichrysum bracteatum) en zeelavendel (Limonium), en siergrasjes als hazenstaartje (Lagurus ovatus) en trilgras (Briza).
  • Heb je veel plaats, voeg dan vaste planten toe. Alstroemeria (geef de eerste jaren wat bescherming in de winter), dropplant (Agastache), duizendblad (Achillea), duizendknoop (Persicaria), hemelsleutel (Sedum), ijzerhard (Verbena bonariensis), kruisdistel (Eryngium), roze zonnehoed (Echinacea), riddersporen (Delphinium), …  zijn geweldige plukbloemen. 

 

Lees hier het inspirerende verhaal van plukbloemenboerin Katie.

 

 

pluktuin